24 octombrie 2015

Vom avea căldură la iarnă! Anunțul a fost făcut de primarul Marius Stan

Data : 23 octombrie 2015
În ședința de Guvern de astăzi va fi aprobat creditul acordat Primăriei Galați de Trezorerie, de 33 de milioane de lei pe 15 sau 20 de ani
Primarul Marius Stan a anunțat astăzi că în această iarnă nu vor fi probleme în ceea ce privește încălzirea în sistem centralizat, după ce joi a avut întâlniri cu patru miniștri, urmând ca în ședința de Guvern de astăzi să fie aprobat un împrumut de aproximativ 33 de milioane de lei pe care Primăria Galați să îl angajeze la Trezorerie pentru asigurarea unei garanții a costurilor gazelor furnizate de Romgaz și Transgaz.
După ce împrumutul va fi aprobat în ședința de astăzi a Executivului, Primăria, prin Calorgal, va putea încheia cu Electrocentrale contractul de furnizare a energiei termice. În aceste condiții, este posibilă punerea în funcțiune a sistemului de termoficare pe data de 1 noiembrie.
„Noutățile sunt de bun augur pentru gălățeni, în sensul în care vom avea și bani și vom avea și căldură. Dar, trebuie să fac o paranteză și să spun că toate aceste lucruri nu ni se cuvin așa, de la sine. Toate au fost obținute cu niște eforturi formidabile, mari, enorme.
Numai din faptul că într-o singură zi, pe subiectul acesta, m-am întâlnit cu patru miniștri, al Administrației, al Dezvoltării, al Finanțelor și al Energiei, vă dați seama ce eforturi s-au făcut. Faptul că premierul a  spus că vor face eforturi și ei, ca Guvern, că vor face o rectificare pozitivă și vor ține cont de problemele de termoficare ale Bucureștiului, Galațiului – deci Galațiul a fost nominalizat pe locul 2 – și după aceea, Constanța, Timișoara, asta înseamnă pe undeva și succesul nostru. Dacă vă amintiți, vicepremierul Oprea a declarat că ne ducem prea des la Guvern și că atunci când ne dau afară pe ușă noi intrăm pe geam. E rodul insistențelor noastre”, ne-a declarat primarul Marius Stan.
Un împrumut de 33 de milioane, pe 15-20 de ani
Creditul angajat de municipalitate este în valoare de aproximativ 33 de milioane de lei. De fapt, atât a cerut Primăria, rămâne să vedem ce va aproba Guvernul. Primarul a mai precizat că la Guvern se discuta de un împrumut acordat pe o perioadă de 15 ani, dar speră să fie aprobată solicitarea primăriei, de eșalonare a returnării banilor pe 20 de ani: „Noi am cerut 33 de milioane de lei și sunt optimist că vom lua aproape suma aceasta, care să liniștească și Romgaz-ul. După cum știți Romgazul este la capătul firului, în primă fază a înaintat niște propuneri inacceptabile și sper ca acum, după ședința de Guvern, să încheiem contractul de furnizare a energiei termice, lucru care ne asigură căldura pe acest sezon.
Vom lua un credit de la Trezorerie, fără dobândă, doar cu ROBOR—ul adăugat. 
În ședința de Guvern de astăzi se va hotărî perioada, dar sper să luăm un credit pe 20 de ani. Se discuta de 15 ani, noi am insistat foarte mult pentru un credit pe 20 de ani, astfel încât cu acest credit de la Trezorerie împreună cu celelalte de la BERD, CEC și cel vechi de la BRD să nu depășim gradul de îndatorare”, a mai declarat primarul.
Gălățenii trebuie să facă minimul efort de a-și plăti facturile
Marius Stan a mai făcut încă o dată apel la gălățeni să își plătească facturile la încălzire, pentru a nu se ajunge iarăși într-o situație critică: „Să înțeleagă gălățenii că vom avea căldură dacă și plătesc. Nu ne dă nimeni degeaba și nu ne putem îndatora orașul la infinit. Împrumutul la Tezorerie îl facem noi, de la Primărie, dar și oamenii trebuie să vină în întâmpinarea noastră. Să își plătească facturile, nu e nimic ieșit din comun”.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu