Zece deştepţi nu pot să dezlege ce a legat un prost.
21 martie 2015
20 martie 2015
Locuiti la bloc si nu va indepliniti obligatiile? Riscati amenzi ce pot ajunge la 3.000 de lei
Persoanele care locuiesc la bloc si detin un apartament trebuie sa indeplineasca mai multe obligatii prevazute in legislatia in vigoare. Cei care nu se conformeaza pot fi sanctionati cu amenzi de maximum 3.000 de lei.
Proprietarul unui apartament poate sa modifice locuinta pe care o detine sau poate sa ii aduca imbunatatiri, insa trebuie sa aiba in vedere ca lucrarile pe care le va efectua sa nu puna in pericol structura blocului sau a altor apartamente, se mentioneaza in Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Acelasi act normativ prevede ca pentru unele modificari proprietarul are nevoie de acordul asociatiei de proprietari. Mai exact, el nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
In plus, anumite lucrari de modificare a apartamentelor trebuie efectuate in modobligatoriu de catre proprietari, dupa cum se arata in Legea nr. 230/2007.
Tot pe lista obligatiilor proprietarilor de apartamente se inscriu si cele privind efectuarea lunara a platilor si cele care intervin la vanzarea apartamentelor.
Ati provocat daune unui vecin? Sunteti obligat sa reparati stricaciunile
Conform legislatiei in vigoare, proprietarii sunt obligati sa mentina apartamentele pe care le detin in stare buna, pe propria cheltuiala.
De asemenea, atunci cand este cazul, acestia trebuie sa efectueze anumite lucrari pentru intretinerea apartamentelor.
Concret, proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizareacladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica.
"Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri", se precizeaza in Legea nr. 230/2007.
In ceea ce priveste blocurile afectate de cutremure, proprietarii sunt obligati sa ia de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Totodata, actul normativ stabileste in mod expres ca niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din bloc.
Astfel, daca proprietarul unui apartament sau o persoana care actioneaza in numele sauprovoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament, atunci respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sausa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
In cazurile in care unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Cota de contributie trebuie platita in maximum 20 de zile calendaristice
In ceea ce priveste obligatiile de plata, legislatia in vigoare stabileste ca toti proprietarii trebuie sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari.
De asemenea, ei trebuie sa plateasca si cotele de contributie aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Plata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, se efectueaza intr-un termen de maximum 20 de zile calendaristice.
Cei care intarzie cu platile risca sa achite penalitati, daca asociatia de proprietari a hotarat acest lucru.
Mai exact, Legea nr. 230/2007 prevede ca asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata.
Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
Totodata, restantierii la intretinere risca sa fie dati in judecata de asociatia de proprietari pentru neplata.
"Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit", se mentioneaza in actul normativ.
Important! Proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartament al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament. Totusi, proprietarul trebuie anuntat cu cinci zile inainte. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
Cei care-si vand apartamentul trebuie sa fie la zi cu plata intretinerii
Proprietarii care isi vand apartamentele sunt obligati ca la incheierea contractului de vanzare-cumparare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, se precizeaza in legislatia in vigoare. Adeverinta trebuie eliberata in original, sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari.
Atentie! Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
Daca exista datorii catre asociatia de proprietari, atunci vanzarea apartamentului se poate face numai daca se introduce in contract o clauza referitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.
Proprietarii risca amenzi de 3.000 de lei daca nu-si indeplinesc obligatiile
Legea nr. 230/2007 stabileste ca proprietarii risca amenzi de pana la 3.000 de lei pentru unele fapte care constituie contraventii.
Astfel, proprietarii care nu iau toate masurile necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (de exemplu ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora pot fi sanctionati cu amenda de la 1.000 la 3.000 de lei.
De asemenea, cei care nu executa lucrarile de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea lor individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari, risca amenzi intre 1.000 si 3.000 de lei.
In plus, proprietarul care schimba destinatia locuintei fara autorizatiile si aprobarile legale poate primi o amenda care porneste de la 200 de lei si ajunge la 1.000 de lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor este realizata de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Administratiei si Internelor, de primari sau de imputernicitii acestora.
14 martie 2015
12 martie 2015
Ai centrală de apartament? Avertismentul de ultima oră de la Protecţia Consumatorilor
Dacă îţi încălzești apartamentul sau casa cu centrală termică trebuie să știi că din toamnă, intră în vigoare noi reglementări. Asta înseamnă cheltuieli în plus!
Vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC) a spus la România TV că o directivă europeană, care va intra în vigoare în toamna acestui an, va obliga oamenii care vor centrala termica de apartament să scoată mai mulţi bani din buzunar.
Directiva, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei, noteaza Ziarul Unirea
Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), a declarat la România TV că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament.
„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această deirectivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a spus Nejloveanu.
HOTARARE COMITET 07.02.2015
- INCEPAND CU PLATA CHELTUIELILOR PENTRU LUNA FEBRUARIE 2015 SUMELE INCASATE DE LA PROPRIETARII CU PENALITATI VOR FI DISTRIBUITE ASTFEL:
- 10% DIN SUMA ACHITARE PENALITATI
- 90% ACHITARE DEBIT
ACEASTA HOTARARE A FOST LUATA IN URMA NECESITATII ACHITARII PENALITATILOR LA FURNIZORI [APATERM]
2. TRECEREA LA INTRETINERE A MINORILOR SE VA EFECTUA LA IMPLINIREA VARSTEI DE 1 AN.
7 martie 2015
Un 8 Martie insorit!
Va doresc ca rasaritul soarelui sa va aduca peste zi implinirea viselor alaturi de tot ceea ce poate fi mai pur, mai sincer, mai curat.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)