5 decembrie 2015

Povestea lui Mos Nicolae

In noaptea de 5-6 Decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si urmareste copiii care dorm si sunt cuminti si le lasa in ghetute cadouri si dulciuri, dar tot Mos Nicolae ii pedepseste pe cei ce sunt lenesi si neascultatori.
Dar nu toti copiii primesc cadouri de la Mos Nicolae ci doar cei cuminti ce si-au pregatit ghetutele, le-au spalat si le-au cremuit, iar in dimineata de 6 Decembrie gasesc ghetutele pline cu dulciuri si cadouri. Acest vechi obicei de iarna nu este doar la romani ci si in alte tari.
Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De astfel povestea darurilor impartite pe furis in acesta noapte de 5-6 Decembrie incepe din vechime.
Legenda spune ca demult era un om care pentru a scapa de saracie a hotarat sa le vanda pe cele trei fiice ale sale.
Nicolae le-a ajutat pe cele trei fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut.
Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca.
Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa.
Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Nicolae si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.
Pentru bunatatea lui Dumnezeu l-a rasplatit. A devenit sfantul Nicolae sarbatorit in toata lumea in data de 6 Decembrie.
Sfantul Nicolae nu si-a uitat obiceiul si in fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie aduce dulciuri si cadouri copiilor cuminiti, Iar copiilor neastamparati o nuielusa.
De atunci si pana acum in fiecare noapte de Sfantul Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii primesc daruri de la Mosul Nicolae care nu li se arata niciodata.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu