29 decembrie 2014

ORDIN nr. 255 din 14 aprilie 2006 / Ordinul nr.233/2004


  • Ordinul nr. 255/14.04.2006 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANRSC nr. 233/2004 prevede, la art. 1, punctele 9 si 10: 9. La articolul 12, alin.(2) se abroga. 10. La articolul 12, alin.(3) se abroga. In Ordinul ANRSC nr. 233/2004, articolul 12 precizeaza:
"Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire, aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna, se aplica tuturor proprietarilor de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, indiferent daca sint sau nu sint racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica".

Pentru a nu se crea confuzii privind proprietatea comuna, 

  • Ordinul nr. 255/2006 modifica art. 3, punctul 3.17, lit. b, din Ordinul 233/2004, o definitie astfel:
"b. Toate instalatiile condominiului aflate in folosinta comuna, cu care este dotata cladirea, ca de exemplu: „conductele de apa calda si de incalzire care trec prin proprietatea comuna si cea individuala si la care pot fi racordate instalatiile individuale de incalzire si de apa calda prin punctele de distributie din apartamente sau spatiile cu alta destinatie decit cea de locuinta". 

In consecinta, atit proprietarii racordati la sistemul centralizat, cit si cei debransati de la acest sistem, chiar daca au izolat sau nu conductele de apa si de incalzire care trec prin proprietatea comuna si cea individuala, vor contribui la plata cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna. Dezafectarea coloanelor de incalzire ce trec prin interiorul proprietatii individuale este contrara legii.
 Astfel, conform Ordinului nr.233/2004, art.11 
"este interzisa dezafectarea, blindarea sau modificarea amplasamentului coloanelor de incalzire ori a coloanelor de aerisire din interiorul apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie decit cea de locuinta, acestea fiind instalatii aflate in proprietate comuna".

Tevile verticale fac parte din infrastructura initiala a blocului, au fost asa proiectate si fac parte din proprietatea comuna, iar faptul ca unii proprietari nu mai au nevoie de ele, nu inseamna ca sunt scutiti de plata cheltuielilor aferente. Iata ce scrie in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:

Art. 32.
................
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Nepala sumelor duce la  restante care se vor penaliza conform sistemului de penalizari din asociatia dv. si conform legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu